V hlavnej úlohe: Granola

27.02.2022

Keď sme prvý krát počuli slovo granola boli sme zmätení. Dnes si už bez nej nevieme predstaviť deň. 

V tomto článku sa dozviete čo je to granola, zopár zaujímavosti o tomto pokrme a na konci článku nájdete fotorecept na našu obľúbenú medovú granolu.

Mýlia sa Ti slová "granola" a "granula"? Nemusíš sa trápiť, dáva to zmysel, keďže granula bol pôvodný názov. Toto a ešte viac sa dozvieš nižšie. Ak sa Ti zbiehajú slinky už teraz, neváhaj a objednávaj TU.

Čo je to granola?

Granola je pokrm vyrobený z ovsených vločiek (alebo iných obilnín), orechov, medu (alebo agáve sirupu, javorového sirupu, ryžového sirupu..), semienok, sušeného ovocia. 

Znie Vám to podobne ako müsli? Áno, avšak granola sa líši od müsli tým, že sa pečie pokým nie je chrumkavá. Výsledná zmes má zväčša vysoký obsah bielkovín, sacharidov, zdravých tukov, vitamínov a minerálov. 

Ako vznikla granola?

Príbeh granoly sa začal písať v roku 1830, keď američan William S. Graham vynašiel grahamskú múku, ktorá sa stala súčasťou dnes už svetoznámych grahamových sušienok

Príbeh pokračuje o 30 rokov neskôr, keď James Jackson použil grahamskú múku ako základ na vytvorenie cereálnej pečenej zmesi pripravovanej v rúre a ktorej dal názov "Granula"

Príbeh zrodenia názvu "Granola" sa končí pri mužovi menom John Kellog. Ten vytvoril vlastnú vylepšenú zmes a tiež ju nazval "granula", no pôvodný vynálezca James ho zažaloval a tak názov zmenil na "Granola". Názov sa pre túto opečenú zmes používa doteraz. 

3 zaujímavosti o granole

  • Bola vymyslená doktormi  J.James a J. Kellog boli doktori a granolu vymysleli pre svojich pacientov ako výživný pokrm, plný vlákniny.

  • Prvotná granola nebola taká ako ju poznáme dnes. Neobsahovala žiaden cukor, preto nebola z počiatku taká populárna.

  • Vedeli ste, že Granola bola významnou súčasťou známeho hippie festivalu Woodstock? Je to pravda, pre hippie bola granola zdravým jedlom plným energie.

3 veci, na ktoré si dať pozor:

  1. Ak bude granola súčasť Vašich raňajok dajte si pozor na množstvo ktoré skonzumujete, v malom množtve granoly sa často nachádza veľa tukov.  
  2. Zaujímajte sa o obsah. Zisťujte čo obsahuje granola, ktorú si hodíte v obchode do košíka. Pridané cukry nie sú dobrým znamením
  3. Ak hľadáte najzdravšiu variantu - spravte si granolu doma a budete mať 100 % prehľad o tom čo jete. Nižšie sa dozviete jeden z našich obľúbených receptov.

Medová granola s pekanovými orechami 

Ingrediencie

  • 400 g ovsených vločiek 
  • 100 g pekanových orechov 
  • 80 ml medu 
  • 80 ml ryžového sirupu
  • 50 ml kokosového oleja 
  • štipka soli 
  • kúsky vegan horkej čokolády (voliteľné)

Ako na to?

  • Zmiešame ovsené vločky s nasekanými orechmi 
  • Pridáme štipku soli, vlejeme med, sirup a kokosový olej 
  • Zamiešame, aby sa ingredience dôkladne prepojili
  • Nahrejeme rúru na 170°C  a na papier na pečenie rovnomerne uložíme granolu 
  • Pečieme 12 minút, otočíme granolu a necháme ešte 4 minútky zapiecť 
  • Po vychladnutí zamiešame s kúskami čokolády

Podávanie a skladovanie

  • Granolu podávame s jogurtom, tvarohom, mliekom, smoothie alebo ako samostatný snack
  • Pekanové orechy môžeme nahradiť hocijakými inými
  • Každá rúra pracuje inak, preto pri pečení budťe pozorní, aby sa granola nespálila
  • Pre vegánsku verziu nahradíme med agáve sirupom
  • Pre bezlepkovú verziu použijeme bezlepkové vločky
  • Po vyskúšaní receptu nám napíšte ako Vám chutila. Prajeme dobrú chuť!

3 užitočné tipy na záver:

  • Uchovávajte hotovú granolu vo vzduchotesnej nádobe, takto uložená vydrží týždne
  • Jedzte granolu na raňajky a sledujte zmeny vo Vašom trávení. Nie je to náhoda, granola obsahuje veľa vlákniny, ktorá je prospešná pre Váš tráviaci systém
  • Ak potrebujete doplniť bielkoviny dajte si granolu s mliekom alebo jogurtom - výživné a vynikajúce!

.